វិធីសាស្រ្ត​៥​យ៉ាង​​​​​កាត់​បន្ថយ​​ជំងឺ​មហារីក

ជំងឺ​មហារីក​គឺ​ជា​ឃាតករ​ដ៏​កំពូល​មួយ​ក្នុង​ចំណោម​ឃាត​ករ​សាហាវ​ជាច្រើន​ទៀត​ ដូច​ជា​ជំងឺ​បេះ​ដូង​ជាដើម​។ ប៉ុន្ដែ​ទោះ​បី​ជា​សាហាវ​យ៉ាង​ណា​ក៏​ដោយ​ ក៏​ជំងឺ​មួយ​នេះ អាច​ត្រូវ​បាន​ទប់​ស្កាត់​បាន តាម​រយៈ​វិធីសាស្រ្ត​សាមញ្ញ​ងាយ​ៗ​មួយ​ចំនួន​។ ខាង​ក្រោម​នេះ គឺ​ជា​វិធី​សាស្រ្ដ​​​ទាំង​៥​ ដែល​អ្នក​អាច​ចាប់​ផ្ដើម​ធ្វើ​ពី​ឥលូវ​នេះទៅ ដើម្បី​កាត់​បន្ថយ​នូវ​គ្រោះ​ថ្នាក់​នៃ​ការ​កើត​ជំងឺ​មហារីក​៖
១- ឈប់​ជក់​បារី
យោង​តាម​​ The American Cancer Society បាន​បញ្ជាក់​ឲ្យ​ដឹង​ថា ច្រើន​ជា​ង​៣០​ភាគ​រយ​នៃ​អ្នក​ស្លាប់​ដោយ​សារ​មហារីក​ គឺជា​អ្នក​ដែលជក់​បារី​។ មិន​ត្រឹម​តែ​មហារីក​សួត​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្ដែ​ថែម​ទាំង​អាច​កើត​នូវ​មហារីក​មាត់, មហារីក​ក្រ​លៀន​, មហារីក​ផ្លោក​នោម​, មហារីក​បំពង់​អាហារ​ និង​មហារីក​ដទៃ​ទៀត​ដែល
ទាក់​ទង​នឹង​ការ​ជក់​បារី​។ ប៉ុន្ដែ​ប្រ​សិន​បើ​អ្នក​តាំង​ចិត្ត​ព្យាយាម​ឈប់​ជក់​បារី​ចាប់​​ពី​ថ្ងៃ​​នេះតទៅ នោះ​គ្រោះ​ថ្នាក់​នៃ​ការ​កើត​ជំងឺ​មហារីក​របស់​អ្នក​នឹង​កាត់​បន្ថយ​បាន​ ពាក់កណ្ដាល​ក្នុង​រយៈ​ពេល​ក្រោម ១០ឆ្នាំ ។
២- រក្សា​ទម្ងន់​ឲ្យ​ស្ថិត​នៅ​កម្រិត​ស្តង់​ដា
អ្នក​អាច​សាក​សួរ​វេជ្ជ​បណ្ឌិត​អំពី​ទម្ងន់​ដែល​ត្រូវ​តាម​ស្ដង់​ដា​សុវត្ថិ​ភា​ព។ ប៉ុន្ដែ​អ្នក​ក៏​អាច​ដឹង​ខ្លួន​ឯង​បាន​ដែរ ពោល​គឺ​​សន្ទស្សន៍​ម៉ាស់​ក្នុង​ខ្លួន​របស់​អ្នក​ (BMI) ត្រូវ​ស្ថិត​នៅ​កម្រិត​ ១៨,៥ ទៅ ២៤,៩។ ប្រ​សិន​បើ​ BMI របស់​អ្នក​មាន​លើស​ ២៤,៩ វា​អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​លោក​អ្នក​ប្រ​ឈម​នឹង​ជំងឺ​មហារី​ក​។
៣- កាត់​បន្ថយ​ការ​ទទួល​ទាន​​គ្រឿង​ស្រវឹង
ការ​ទទួល​ទាន​គ្រឿង​ស្រវឹង​ក្នុង​កម្រិត​ច្រើន​ហួស​ប្រ​មាណ​ អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​លោក​អ្នក​ប្រ​ឈម​នឹង​ការ​កើត​មហារី​ក​សុដន់ និង​មហារីក​ពោះ​វៀន​ធំ (ចំពោះ​ស្រ្ដី​)​។ ព្យាយាម​កាត់​បន្ថយ​នូវ​គ្រឿង​ស្រវឹង​ឲ្យ​បាន​តិច​តាម​ដែល​អាច​ធ្វើ​ទៅ​បាន​ នឹង​ធ្វើ​ឲ្យ​លោក​អ្នក​មាន​កម្រិត​ហានីភ័យ​នៃ​ជំងឺ​មហារីក​ទាប​។
៤- លំហាត់​ប្រាណ
ការ​ហាត់​ប្រាណ​ពិត​ជា​សំខាន់​ណាស់ ព្រោះ​រោគ​មហារី​ក​វា​ស្អប់​នូវ​ការ​ហាត់​ប្រាណ​នេះ​ជា​ង​អ្វី​ទាំង​អស់​។ The American Cancer Society​ បាន​និយាយ​ថា​ ការ​ហាត់​ប្រាណ​តែ​មួយ​មុខ​ អាច​កាត់​បន្ថយ​ឱកាស​នៃ​ការ​កើត​មហារីក​ពោះ​វៀន​ធំ បាន​រហូត​ដល់ ៣០​ភាគ​រយ​។ ការ​ហាត់​ប្រាណ​ដែល​ល្អបំផុតក្នុង​ការ​ទប់​ស្កាត​មហារីក​​ គឺ​ ៣០នាទី​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​, ៥​ថ្ងៃ​ក្នុង​មួយ​សប្ដាហ៍​​។
៥- ញ៉ាំ​អាហារ​កែ​ឆ្នៃ​ឲ្យ​តិច​តាម​ដែល​អាច​ធ្វើ​ទៅ​បាន
សារធាតុ​គីមី​ដែល​ប្រើ​នៅ​ក្នុង​ការ​ផលិត​អាហារ​នា​ពេល​បច្ចុ​ប្បន្ន​នេះ អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​​លោក​​​អ្នក​បាត់​បង់​នូវ​សារធាតុ​ចិញ្ចឹមសំខាន់​ៗ​​ដែល​ចាំបាច់​ក្នុង​ការ​​ធ្វើ​ឲ្យ​រាងកាយ​របស់​អ្នក​មាន​សុខ​ភាព​ល្អ​។​ អាហារ​ដែល​ល្អ​បំផុត​ គឺ​អាហារ​ដែល​ស្រស់​ និង​អាហារ​ធម្មជាតិ​ ហើយ​គួរ​ជៀស​វាង​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​គីមី​។





Related posts





Share/Bookmark